Cupa Ziua Armatei / Focșani / 20, 21, 28.10.2018

28-Oct-2018

Șahiștii vrânceni au concurat în ultimele două săptămâni la patru turnee de șah dedicate Zilei Armatei României. Ultimul și cel mai important turneu al competiției CUPA „ZIUA ARMATEI“, ediția a XIII-a s-a desfășurat la Cercul Militar Focșani într-o organizare deosebită care a răspuns celor mai exigente cerințe ale seniorilor și juniorilor participanți. Acesta a fost rezervat cadrelor militare active și în rezervă de la toate componentele sistemului național de apărare din județ și copiilor de cadre militare fiind  însă invitați și cei mai buni șahiști seniori și juniori din județ.

S-a jucat șah rapid pe parcursul a șapte runde în sistem elvețian.

Locul I a revenit candidatului de maestru Grigore Mălureanu, unul dintre cei mai activi șahiști ai Vrancei și, după ultimele rezultate, probabil cel mai bun al momentului. În urma lui în clasamentul general s-au clasat în ordine: Andrei Cucoaneș, Emilian-Paul Ioniță, Lucian-Vicențiu Marin, Marius Arghirescu, Sandu Gurguiatu, Ștefan Dănilă, Viorel Balla, Mirel Lepădatu, Ion Nistoroiu, Mihai Cosor, Valentin Corbu, Laurențiu-Valentin Zăușilă, Yannis-Grecu Rafael, Toader Gurguiatu, Radu Tatar, Alexe Gurguiatu, Andrei Dănuț Neagu, Mihnea-Iustin Baciu, Ana-Maria Apostu, Gheorghe Nedelcu, Cristian-Eduard Șimon, Carmen-Nicola Ioniță, Denis-Ionuț Pilă, Constantin Curcudel, Costel Stratulat, Vlad Samoilă, Marius Atanasiu etc.

S-au întocmit clasamente pe diferite alte criterii. În clasamentul fetelor pe primele locuri s-au clasat în ordine: Ana-Maria Apostu, Carmen-Nicola Ioniță, Elena Lupu, Giulia Lungu și Bianca-Maria Beșleagă. În clasamentul cadrelor militare în rezervă pe primele locuri s-au clasat Viorel Balla, Toader Gurguiatu, Radu Tatar. La cadrele militare active cei mai buni au fost Lucian-Vicențiu Marin, Mirel Lepădatu, Laurențiu-Valentin Zăușilă. La copii U6 ani pe primele trei locuri s-au clasat Robert-Andrei Mureșan, Filip-Andrei Toma și Alexandru-Ștefan Tudor. Cei mai buni la U8 ani au fost Ana-Maria Apostu, Denis-Ionuț Pilă, Patric-Andrei Făcâlă, David-Andrei Mihai, Adelin-Ștefan Dăscălescu, Giulia Lungu, Bianca-Maria Beșleagă și Andrei Nicolau. La U10 ani ordinea primilor a fost următoarea: Valentin Corbu, Yannis-Raphael Grecu, Andrei-Dănuț Neagu, Elena Lupu și Rareș-Gabriel Nechita. O remarcă specială trebuie făcută pentru Ana-Maria Apostu care la numai 7 ani a obținut locul I la fete, deși contracandidatele erau mai mari cu unul sau mai mulți ani. De asemenea s-a clasat pe un loc mai bun decât toți băieții de vârsta ei sau decât cei cu un an mai mari.

Deoarece această competiție s-a desfășurat în anul când se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, filialele județene Vrancea ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, sprijinite de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea au ținut să ofere participanților premii mai consistente, pe măsura marelui eveniment istoric. Toți participanții au primit în afara diplomei obișnuite oferite sportivilor încă o diplomă specială aniversară pentru evenimentul din acest an. Aproape toți au primit diferite medalii, și pe alte criterii decât cele obișnuite. Câștigătorului competiției i-a fost oferit un ceas de șah profesional la nivelul exigențelor Federației Internaționale de Șah. Nu mai puțin de 10 participanți au primit cupe, un participant a primit tablă de șah și piese Staunton (cele mai apreciate pe plan internațional). Cupele au revenit șahiștilor astfel: primilor trei din clasamentul general (Grigore Mălureanu, Andrei Cucoaneș, Emilian-Paul Ioniță,), celui mai bun cadru militar în rezervă (Viorel Balla), celui mai bun cadru militar activ (Lucian Marin), celui mai vârstnic participant (Ion Nistoroiu), celei mai bune junioare (Ana-Maria Apostu), celui mai bun junior (Ștefan Dănilă), celei mai tinere participante (Giulia Lungu), celui mai tânăr participant (Robert-Andrei Mureșan). 11 dintre participanții mai buni care n-au primit cupe sau medalii, au primit cărți, dintre care 8 de șah.

A fost unul dintre cele mai reușite concursuri din județ din ultimii patru ani, atât prin valoarea participanților, valoarea premiilor cât și prin condițiile oferite de Cercul Militar Focșani. Există și o umbră de regret. Organizatorii nu au reușit să mobilizeze cadre militare active cât ar fi permis spațiul.

Deoarece în această lună s-au împlinit 10 ani de la moartea candidatului de maestru Neculai Badiu, s-a păstrat un moment de reculegere în amintirea lui și au fost înmânate patru medalii „Premiul Special Neculai Badiu“. Alături de Anton Soare și Dan Toma, în anul 2006 el s-a implicat în organizarea ediției inaugurale a competiției CUPA „ZIUA ARMATEI“.

La buna organizare și desfășurare a competiției și-au adus contribuția inginerul Mihai Strîmbu, director de turneu și arbitru șef, căpitanul comandor în rezervă aviator Aurelian Chirică, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Vrancea, căpitanul comandor în rezervă aviator Iulian Baștiurea, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Vrancea, locotenentul colonel în rezervă Anton Soare, inițiatorul primului concurs din 2006 și a celor care au urmat an de an dedicate acestei zile, maistrul militar principal aviator Liviu Iritz, colonelul în rezervă Anghel Eugen, șeful Cercului Militar Focșani, Romeo Teșilă, secretarul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Vrancea și alte cadre militare care au sprijinit financiar procurarea premiilor.

 

Autor: Anton Soare

În zilele de 20 și 21.10.2018, la Sala Polivalentă din Focșani, s-a desfășurat concursul de șah rapid pentru copii și juniori “Cupa Ziua Armatei” pe două grupe vârstă astfel:

- grupa U10 la care au participat juniori nelegitimați sub 10 ani

- grupa U18 la care au participat juniori legitimați și nelegitimați sub 18 ani

Competiția la grupa U10 s-a desfășurat sâmbătă 20.10.2018 în sistem open elvețian, pe parcursul a șapte runde, premiindu-se următoarele rezultate:

·       Locul I general, acordat lui Vlaicu Berestean junior U08 din Republica Moldova (legitimat și la SCM Gloria Buzău) care a câștigat toate cele 7 partide jucate

·       Locul I, II, III, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Denis-Ionuț Pilă (Șc. gimnaz. nr. 7 Focșani) cu 6 puncte, urmat de Adelin-Ștefan Dăscălescu (Șc. gimnaz. Al. Vlahuță Focșani) cu 5 puncte și Robert-Andrei Mureșan (Grăd. nr. 18 Focșani) cu 4,5 puncte.

S-a făcut premiere și pe următoarele categorii astfel:

·       locul I, II, III în clasamentul juniori U08, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Filip-Andrei Toia (Șc. gimnaz. Ștefan cel Mare Focșani) cu 4 puncte urmat de Răzvan-Ionuț Ilie (Lic. Ped. Spiru Haret Focșani) cu 3,5 puncte și Andrei-Aurelian Buscu (Șc. gimnaz. D. Zamfirescu Focșani) cu 3 puncte.

·       locul I, II, III în clasament fete, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Bianca Maria Beșleagă (Șc. gimnazială nr. 7 Focșani) cu 4 puncte urmată de Giulia Lungu (Lic. Ped. Spiru Haret Focșani) cu 4 puncte și Antonia Spiridonescu (Șc. gimnaz. D. Zamfirescu Focșani) cu 4 puncte.

 

Competiția la grupa U18 s-a desfășurat duminică 21.10.2018 în sistem open elvețian, pe parcursul a șapte runde, premiindu-se următoarele rezultate:

·       Locul I, II, III în clasamentul general, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Ștefan Dănilă (CSM Focșani 2007) cu 7 puncte, urmat de Mihnea-Iustin Baciu (CSM Focșani 2007) cu 6 puncte și Alex-Ștefan Zlata (CSM Focșani 2007) cu 5 puncte.

S-a făcut premiere și pe următoarele categorii astfel:

·       locul I, II, III în clasamentul juniori U10, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Alex-Ștefan Zlata (CSM Focșani 2007) cu 5 puncte urmat de Valentin Corbu (CSM Focșani 2007) cu 4,5 puncte și Andrei-Dănuț Neagu (CS Olimp Șah Focșani) cu 4 puncte + Grecu Grecu Yannis-Raphael (Csm Focsani 2007) cu 4 puncte.

·       locul I, II, III în clasamentul juniori U08, aceste locuri fiind ocupate în ordine de David-Andrei Mihai (CSM Focșani 2007) cu 4 puncte urmat de Patric-Andrei Făcîlă (CS Olimp Șah Focșani) cu 4 puncte și de Adelin-Ștefan Dăscălescu (Șc. gimnaz. Al. Vlahuță Focșani) cu 4 puncte

·       locul I, II, III în clasament fete, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Elena Lupu (CS Olimp Șah Focșani) cu 3 puncte urmată de Bianca Maria Beșleagă (Șc. gimnazială nr. 7 Focșani) cu 2,5 puncte și Giulia Lungu (Lic. Ped. Spiru Haret Focșani) cu 2,5 puncte.

Ambele concursuri sunt cuprinse în calendarul județean de șah Vrancea pe anul 2018 fiind organizate de CSM Focșani 2007 și CS Olimp Șah Focșani în colaborare cu DJST Vrancea, arbitrajul fiind asigurat de Mihai Strîmbu și Anton Soare.

Competiția va continua duminică 28.10.2018 la Casa Armatei cu grupa open general la care vor participa jucători de șah seniori cadre militare active sau în rezervă dar și cei mai buni juniori din județul Vrancea.

 

Autor: Mihai Strîmbu

DETALII TEHNICE

GRUPE DE JOC:

Grupa U10 (juniori nelegitimați)

- Perioada de desfășurare: 20.10.2018 între orele 13 - 19

- Locul desfășurării: Focşani, Sala Sporturilor Vrancea

- Sistem de joc: șah rapid, open elvețian neomologat, 7 runde, timp de joc 15 min + 12sec/mutare

Grupa U18 (juniori legitimați sau nelegitimați)

- Perioada de desfășurare: 21.10.2018 între orele 13 - 19

- Locul desfășurării: Focşani, Sala Sporturilor Vrancea

- Sistem de joc: șah rapid, open elvețian neomologat, 7 runde, timp de joc 15 min + 12sec/mutare

Grupa open general (seniori și juniori, legitimați sau nelegitimați)

- Perioada de desfășurare: 28.10.2018 între orele 10 - 17

- Locul desfășurării: Focşani, Casa Armatei

- Sistem de joc: șah rapid, open elvețian neomologat, 7 runde, timp de joc 15 min + 12sec/mutare

 

Organizatori grupele U10, U18:
CSM Focșani 2007, CS Olimp Șah Focșani în colaborare cu DJST Vrancea
Organizatori grupa Open general:
CSM Focșani 2007, CS Olimp Șah Focșani, în colaborare cu DJST Vrancea, Asoc. Naț. a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere filiala Vrancea

Informații:
- Strîmbu Mihai
  Telefon: 0754 911 627; Email: mihaistrimbu@yahoo.com

- Soare Anton

Soare Anton
  Telefon: 0723 276 030

click aici pentru prospect

click aici pentru lista de înscrieri și rezultate

Mediatizarea evenimentului în presa locală:

- Monitorul de Vrancea articol 1 / articol 2

- Ziarul de Vrancea articol 1 / articol 2 

- Sportul de Vrancea

Galerie foto: grupa U10

Galerie foto: grupa U18

 Galerie foto: grupa open

Please reload

Tags

Please reload

©2018 by Blog. Proudly created with Wix.com

STRÎMBU MIHAI
Focșani, Romania (tel.: 0754 911 627 email: mihaistrimbu@yahoo.com)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now