Centenarul Marii Uniri / Focșani / 12 - 29.11.2018

29-Nov-2018

Rezultate grupa U10 începători, grupa blitz juniori și grupa blitz open

 

La Sala Polivalentă Vrancea s-au încheiat și ultimele trei grupe de joc din cadrul concursului de șah rapid și blitz denumit ”Centenarul Marii Uniri”.

Competiția la grupa U10 începători s-a desfășurat ca șah rapid între 19 - 22.11.2018 pe parcursul a 11 runde, premiindu-se locurile I, II, III din clasamentul general. Aceste trei locuri fiind ocupate în ordine de Filip-Andrei Toia (Șc. gimnaz, Șt. cel Mare Focșani) cu 11 puncte urmat de Andrei Coman (Șc. gimnaz. D. Zamfirescu Focșani) cu 7 puncte și Aurelian-Andrei Bușcu (Șc. gimnaz. D. Zamfirescu Focșani) cu 6 puncte.

S-a mai făcut premiere și pe următoarele categorii de vârstă astfel:

·        locul I, II, III în clasamentul juniori U08, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Robert-Andrei Mureșan (Grăd. nr. 18 Focșani) cu 10 puncte urmat de Alexandru Ștefan Tudor (Șc. gimnaz. nr. 3 Focșani) cu 6,5 puncte și Ștefan-Daniel Ursu (Șc. gimnaz. D. Zamfirescu Focșani) cu 5,5 puncte;

·        locul I, II, III clasament fete, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Maria Georgescu-Apostu (Șc. gimnaz. I. Basgan Focșani) cu 7,5 puncte urmată de Maria-Alexandra Marin (Șc. gimnaz, Șt. cel Mare Focșani) cu 5,5 puncte și Irina-Ecaterina Panciu (Șc. gimnaz. Șt. cel Mare Focșani) cu 3 puncte.

 

Întrecerea la grupa blitz juniori s-a desfășurat ca șah blitz pe data de 29.11.2018 pe parcursul a 7 runde, premiindu-se locurile I, II, III din clasamentul juniori U08. Aceste prime trei locuri fiind ocupate în ordine de: David-Mihai Andrei (CSM Focșani 2007) cu 7 puncte urmat de Andrei Nicolau (CS Olimp Șah Focșani) cu 4,5 puncte și Denis-Ionuț Pilă (Șc. gimnaz. nr. 7 Focșani) cu 4 puncte.

S-au mai premiat locurile I, II, III pentru cele mai bune trei fete în următoarea ordine astfel: Elena Lupu (CS Olimp Șah Focșani) cu  5 puncte urmată de Giulia Lungu (CN Spiru Haret Focșani) cu 4 puncte și Ana-Maria Apostu (CSM Focșani 2007) cu 4 puncte.

 

Competiția la grupa blitz open s-a desfășurat ca șah blitz pe data de 29.11.2018 pe parcursul a 9 runde, premiindu-se locurile I, II, III din clasamentul general. Aceste prime trei locuri fiind ocupate în ordine de Grigore Mălureanu (CSM Focșani 2007) cu 8,5 puncte urmat de Marin-Lucian Vicențiu (CM de Șah Speranța Focșani) cu 7 puncte și Emilian-Paul Ioniță (CSM Focșani 2007) cu 7 puncte.

S-a mai făcut premiere și pe următoarele categorii de vârstă astfel:

·        locul I, II, III în clasamentul jucătorilor cu rating FIDE sub 1700, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Sebastian-Ștefan Ciobanu (CSM Focșani 2007) cu 6,5 puncte urmat de Sandu Gurguiatu (CSM Focșani 2007) cu 6 puncte și Aurelian-Ovidiu Ciobanu (CSM Focșani 2007) cu 4 puncte;

·        locul I, II, III clasament juniori U10, aceste locuri fiind ocupate în ordine de Alexandru-Ionuț Borza (CSM Focșani 2007) cu 5 puncte urmat de Valentin Corbu (CSM Focșani 2007) cu 4 puncte și Andrei-Dănuț Neagu (CS Olimp Șah Focșani) cu 3 puncte.

 

Această competiție șahistă este cuprinsă în calendarul județean șahist pe anul 2018 fiind organizată de către CSM Focșani 2007 și CS Olimp Șah Focșani în strânsă colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea.

Organizarea și arbitrajul au fost asigurate de către Mihai Strîmbu și Anton Soare.

 

(Autor: Mihai Strîmbu)

Rezultate grupa U12 și grupa Open

 

Seria turneelor de șah dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a continuat în acest sfârșit de săptămână la Sala Sporturilor cu cel de-al treilea turneu rezervat șahiștilor U12 nelegitimați (șahiști sub 12 ani sau care au împlinit 12 ani în anul acesta) și cu al patrulea turneu open rezervat șahiștilor legitimați, indiferent de vârstă și nivel de pregătire, juniori și seniori.

În ambele turnee s-a jucat șah rapid, sistem elvețian, șapte runde.

Prezentăm mai jos șahiștii care au obținut cele mai bune rezultate la aceste două turnee.

 

La turneul U12 (Focșani, 24 noiembrie 2018):

 • Denis-Ionuț Pilă, câștigător detașat al turneului,

 • Bianca-Maria Beșleagă, locul al doilea în clasamentul general,

 • Giulia Lungu, locul al treilea în clasamentul genera,

 • Adelin-Ștefan Dăscălescu, primul loc la băieți,

 • Filip-Andrei Toia, locul al doilea la băieți și primul loc la general U6,

 • Antonia Spiridonescu, primul loc la fete U8 ani,

 • Alexandru Luca, locul al treilea la băieți și locul al doilea la băieți U7,

 • Maria-Sara Sandu, locul al doilea la fete U8 ani și primul loc la fete U7,

 • Alexandru-Ștefan Tudor, locul al patrulea la băieți și locul al doilea la U6,

 • Maria Georgescu-Apostu, locul al doilea la fete U8 și primul loc la fete U7,

 • Andrei-Aurelian Bușcu, locul al treilea la băieți U7,

 • Arthur-Cătălin Giurea, locul al treilea la băieți U6.

Să-l remarcăm pe Denis-Ionuț Pilă care a reușit să termine detașat și neînvins, într-o zi foarte plină pentru el: până aproape de ora 12 a participat la olimpiada de matematică iar de la ora 12 a participat cu o prestație de excepție la concursul de șah.

La turneul Open (Focșani, 25 noiembrie 2018):

 • Lucian-Vicențiu Marin, câștigătorul turneului cu șapte victorii din șapte partide,

 • Grigore Mălureanu, locul al doilea în clasamentul general,

 • Ionuț-Alexandru Borza, primul loc în clasamentul ELO mai mic de 1700,

 • Mihnea-Iustin Baciu, locul al treilea în clasamentul general,

 • Yannis-Raphael Grecu, primul loc U10,

 • Andrei-Dănuț Neagu, locul al doilea U10,

 • Toader Gurguiatu, locul al doilea în clasamentul Elo mai mic de 1700,

 • Alex-Ștefan Zlata, locul al treilea în clasamentul Elo mai mic de 1700,

 • Patric-Andrei Făcâlă, primul loc U8,

 • Vlad Samoilă, locul al treilea U10,

 • Andrei Nicolau, locul al doilea U8,

 • Ileana-Veronica Nițu, primul loc fete.

Director de turneu și arbitrul șef a fost Mihai Strîmbu, ajutat de arbitrul Anton Soare.

Pentru a scoate în evidență importanța istorică a evenimentului pe care îl sărbătorim și pentru a sădi în inima tinerei generații sentimentele de respect și prețuire pentru actele de eroism, sacrificiu și măreție, participanților la cele două turnee li s-a vorbit despre semnificația Marii Uniri. De asemenea, organizatorii concursului l-au invitat la concursul de sâmbătă pe actorul Mihail Spiridonescu care a citit câteva dintre poeziile profesoarei Maria Ungureanu din Vidra dedicate centenarului, trimise special participanților la concursurile de șah. Acest lucru a făcut-o pe Antonia Spiridonescu să trăiască o dublă emoție la concursul de sâmbătă. Cu doar câteva zile în urmă își aniversase ziua de naștere. Până la acest concurs luase de mai multe ori medalii dar pentru această aniversare a reușit să-și facă un alt fel de cadou – prima ei cupă. A doua emoție și mare surpriză a fost când în fața tuturor participanților tatăl Antoniei, fără ca ei să i se spună ceva înainte, a citit poeziile dedicate centenarului.

A doua zi poeziile au fost citite în fața participanților de șahista și poeta Ileana-Veronica Nițu, elevă în perioada de inițiere și formare a instructorului Anton Soare. Acesta, după surpriza primirii poeziilor de la fosta lui profesoară din Școala Generală, a mai avut surpriza ca fosta lui elevă să ceară pentru a doua zi să citească poeziile și, fără să o îndemne cineva, în afara poeziilor citite, ea a memorat și a recitat una dintre poeziile care i-a plăcut mai mult. Instructorul Soare a considerat aceasta o continuare a unei ștafete începută de profesoară, preluată de fostul elev și actual instructor, continuată de eleva Ileana, toți trei pasionați de poezie. De altfel, la festivitatea de premiere, Ileana a fost numită „una dintre cele mai bune șahiste dintre poetele Vrancei și în același timp una dintre cele mai bune poete dintre șahistele Vrancei“ și i s-a urat consacrarea atât ca poetă cât și ca șahistă. Și la al doilea turneu a fost un sărbătorit care și-a făcut cadou o medalie la împlinirea vârstei de 8 ani – Andrei Nicolau.

În aceeași idee a scoaterii în evidență a momentului istoric, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a oferit mai multe cupe și medalii participanților.

Seria turneelor continuă în această săptămână cu un turneu deja început pentru nelegitimați, într-o altă fomulă decât cele anterioare, și joi 29 noiembrie 2018 un ultim turneu de blitz rezervat șahiștilor legitimați, seniori și juniori indiferent de vârstă, turneu la care sunt invitați câțiva dintre cei mai buni juniori nelegitimați. 

 

(Autor: Anton Soare)

Rezultate grupa U10 avansați

Seria turneelor de șah dedicate aniversării unui veac de la Marea Unire a românilor a continuat la Sala Sporturilor din Focșani cu întrecerea șahiștilor nelegitimați U10 ani avansați. S-a jucat șah rapid, sistem turneu fiecare cu fiecare, 7 runde.

Competiția a fost foarte atractivă datorită luptei pentru primul loc, deoarece din prima până în ultima rundă trei șahiști au luptat de la egal la egal, fiecare fiind în postura de a putea câștiga turneul. Semnificativ este faptul că la final diferența dintre primul și al treilea șahist a fost doar de jumătate de punct.

Pe primele două locuri s-au clasat Giulia Lungu și Denis-Ionuț Pilă, amândoi cu 6 puncte. Ca să aveți imaginea echilibrului și suspansului să arătăm că tot la egalitate au indicat și două din cele trei criterii de departajare, doar un singur criteriu dând câștig de cauză Giuliei. Pe locul al treilea s-a clasat Adelin-Ștefan Dăscălescu cu 5,5 puncte. Să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să arătm că Adelin are satisfacția de a fi învins pe câștigătoarea competiției. Pe locul al patrulea, cu 4 puncte, s-a clasat Bianca-Maria Beșleagă, și ea o permanentă abonată la locurile fruntașe. A urmat pe locul al cincilea mezinul concursului, Filip-Andrei Toia, cu 3,5 puncte care a dat o replică foarte bună primilor patru clasați, toți cu doi ani mai mari decât el.

Toți acești cinci șahiști, ca și alții, au decis să se dedice carierei șahiste și la începutul lunii ianuarie se vor legitima. Le urăm mult succes în continuare. De la acest ultim concurs să-i mai remarcăm și să-i felicităm pentru curajul de a participa la un turneu U10 avansați pe Alexandru-Ștefan Tudor de numai 6 ani și Maria-Sara Sandu care abia a împlinit 7 ani. De asemenea merită felicitări Maria-Alexandra Marin care a început pregătirea de foarte puțin timp și ar fi avut înlesnirea să joace la U10 începători dar a preferat să ia taurul de coarne și să se confrunte cu șahiști care fac pregătire de doi sau trei ani.

S-a strecurat și un mic regret. Dacă participarea copiilor de 6, 7 și 8 ani a fost mulțumitoare, nu același lucru se poate spune despre copii de 9 și 10 ani. Dar ei au posibilitatea să se reabiliteze la turneul U 12 ani nelegitimați deoarece la turneele pe categorii de vârstă se impune să se respecte numai vârsta maximă, nefiind și o vârstă minimă. Spre exemplu la Turneul U 12 ani s-a înscris și Robert–Andrei Mureșan, născut în 2013 care, la cei cinci ani ai lui, încă nu a ajuns nici la jumătatea vârstei maxime a respectivului turneu, ca și mai vârstnicii decât el, Arthur-Cătălin Giurea, Alexandru-Ștefan Tudor și Filip-Andrei Toia, toți trei născuți în 2012.

Cu ocazia concursului, copiilor li s-a vorbit despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și au fost citite câteva dintre poeziile profesoarei Maria Ungureanu din Vidra dedicate centenarului.

Organizatorii competiției sunt C.S.M. Focșani 2007, C.S. Olimp Șah Focșani, cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret Vrancea care a oferit participanților mai multe cupe, medalii și diplome, conform măreței sărbători de care ne bucurăm cu toții.
 

(autor: Anton Soare)

Rezultate grupa U07

În cinstea mărețului eveniment de la 1 Decembrie 1918 când s-a realizat milenarul vis de aur al tuturor românilor, Marea Unire, șahiștii vrânceni participă într-o perioadă de aproape jumătate de lună la un concurs de șah desfășurat pe mai multe grupe de joc. Deoarece împlinirea unui veac de la acest eveniment istoric are o semnificație aparte și trebuia marcată cum se cuvine, au fost organizate turnee pentru toate categoriile de vârstă și pentru toate stadiile de pregătire, mai multe decât de obicei, eșalonate pe o perioadă mai mare de timp.

Competiția a început deja cu un turneu desfășurat la Sala Sporturilor din Focșani în perioada 12 - 19 noiembrie 2018 în care s-au întâlnit cei mai mici șahiști nelegitimați care fac pregătire la C.S.M. Focșani 2007, născuți înainte de 1 ianuarie 2010, indiferent de stadiul de pregătire. S-a jucat șah rapid sistem turneu fiecare cu fiecare, 12 runde.

Pe primele cinci locuri s-au clasat în ordine: Filip-Andrei Toia cu 12 puncte din 12 posibile, Robert-Andrei Mureșan cu 11 puncte, Maria Apostu-Georgescu cu 9,5 puncte, Răzvan-Ionuț Ilie cu 8,5 puncte și Maria-Sara Sandu cu 8,5 puncte. Pentru a nu crea probleme de imagine pentru ultimii clasați, participanții clasați pe locurile 6-13 vor fi nominalizați în ordine alfabetică, fără precizarea punctajului realizat  și locului ocupat: Aurelian-Andrei Bușcu, Maria-Natalia Enache, Arthur-Cătălin Giurea, Alexandru Luca, Irina-Ecaterina Panciu, Ștefan-Marcel Pricopi, Alexandru-Ștefan Tudor și Ștefan Ursu.

Organizatorii turneului și ai tuturor turneelor care se desfășoară în continuare cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sunt C.S.M. Focșani 2007, C.S. Olimp Șah Focșani cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea. De arbitraj, buna desfășurare a concursului și asigurarea bazei materiale se ocupă Mihai Strîmbu și Anton Soare.

 

(autor: Anton Soare)

DETALII TEHNICE

 

LOCUL DESFĂȘURĂRII:

Focșani (Sala Sporturilor Vrancea)

 

GRUPE DE JOC:

Grupa Open
(jucători legitimați seniori și juniori)

Perioada de desfășurare: Duminică 25 noiembrie 2018 între orele 12:00 - 19:00

Sistem de joc: șah rapid, open elvețian omologat FR Șah și FIDE, 7 runde, timp de joc 15 min + 12 sec/mutare

Grupa U12
(participă juniori U12 nelegitimați)

Perioada de desfășurare: Sâmbătă 24 noiembrie 2018 între orele 12:00 - 19:00

Sistem de joc: șah rapid, open elvețian neomologat, 7 runde, timp de joc 15 min + 10 sec/mutare

Grupa U10 avansați
(participă juniori U10 avansați nelegitimați)

Perioada de desfășurare: Luni 19 - Joi 22 noiembrie 2018 între orele 17:00 - 19:30

Sistem de joc: turneu închis neomologat,
7 runde, timp de joc 15 min + 10 sec/mutare

Grupa U10 începători
(participă juniori U10 începători nelegitimați)

Perioada de desfășurare: Luni 19 - Joi 22 noiembrie 2018 între orele 17:00 - 19:30

Sistem de joc: turneu închis neomologat,
7 runde, timp de joc 15 min + 10 sec/mutare

Grupa U07 începători
(participă juniori U07 nelegitimați)

Perioada de desfășurare: Luni 12 - Luni 19 noiembrie 2018 între orele 17:00 - 19:30

Sistem de joc: turneu închis neomologat,
7 runde, timp de joc 15 min + 10 sec/mutare

Grupa Blitz
(participă seniori și juniori, legitimați sau nelegitimați)

Perioada de desfășurare: Joi 29 noiembrie 2018 între orele 18:00 - 19:30

Sistem de joc: șah blitz, open elvețian neomologat, 7 runde, timp de joc 3 min + 2 sec/mutare

 

ORGANIZATOR: CSM Focșani 2007, CS Olimp Șah Focșani în colaborare cu DJST Vrancea
 

INFORMAȚII și ÎNSCRIERI:

Strîmbu Mihai
Telefon: 0754 911 627; Email: mihaistrimbu@yahoo.com

​Soare Anton
Telefon: 0723 276 030​

click aici pentru prospect

click aici pentru lista de înscrieri și rezultate

Mediatizarea evenimentului în presa locală:

Galerie foto - grupa U07

Galerie foto - grupa U10 începători

 

Galerie foto - grupa U10 avansați

Galerie foto - grupa U12

 Galerie foto - grupa Open

Galerie foto - grupa Blitz juniori

 Galerie foto - grupa Blitz open

 

 

Please reload

Tags

Please reload

©2018 by Blog. Proudly created with Wix.com

STRÎMBU MIHAI
Focșani, Romania (tel.: 0754 911 627 email: mihaistrimbu@yahoo.com)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now