Prezentare

Mihail Chigorin, jucător de șah originar din Rusia a trăit între anii 1850 - 1908. 
Stilul său de joc era de o abilitate tactică ieșită din comun el abordând în într-un mod deosebit de creativ faza deschiderii.
El a respins multe dintre doctrinele inflexibile prezentate de Tarrasch și Steinitz, dar a acceptat învățăturile lui Steinitz despre soliditatea centrului defensiv. Într-adevăr, el a continuat să adauge idei noi ce au contribuit la dezvoltarea acestui concept prin analiza pe care a realizat-o cu variante închise ale Apărării Spaniole.
De asemenea, el a fost primul care a jucat unele variante ale Apărării Slave.
Cigorin a participat cu succes la numeroase turnee internaționale fiind considerat ca un pretendent la titlul de campion mondial.
El a jucat două meciuri la Campionatul Mondial împotriva lui Wilhelm Steinitz, pierzându-le pe ambele.
În primul meci la Havana în 1889 a pierdut cu scorul de 6,5 - 10,5 iar în al doilea meci tot la Havana în 1892 a pierdut cu scorul 10,5 - 12,5.
El este ultimul mare jucător al stilului de șah romantic, el a servit de asemenea ca o sursa majoră de inspiratie pentru "Școala de șah sovietică", care a dominat lumea șahului în mijlocul și ultima parte a secolului XX.

 

În lecția de astăzi vom analiza partida Gunsberg - Cigorin jucată la Havana în anul 1890.
 

  • Această partidă jucată de Cigorin este în marea ei majoritate caracterizată de abile și minuțioase manevre poziționale de întărire a poziției negrului, albul neavând în nici un moment șanse de contraatac;

  • În final când condițiile atacului au fost realizate negrul realizează străpungerea g5 prin care atacul devine decisiv.

©2018 by Blog. Proudly created with Wix.com

STRÎMBU MIHAI
Focșani, Romania (tel.: 0754 911 627 email: mihaistrimbu@yahoo.com)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now