Prezentare

După cum am precizat în lecția 12, Cigorin a stabilit ca formă tipică de atac faptul că nu se va evita să se facă mutări aparent antipoziționale sau foarte riscante dacă o astfel de tactică este corespunzătoare poziției. Mutările antipoziționale reprezintă acele mutări dintr-o partidă care nu respectă regulile strategice stabilite de Steinitz. Mutările foarte riscante pot fi făcute, pe baza intuiției, în poziții complicate în care sunt foarte greu de calculat diversele variante.
David Bronstein, jucător de șah rus care a trăit între anii 1924 - 2006 și care a ratat la limită șansa de a deveni campion mondial la șah în anul 1951 când a făcut meci egal (12 - 12) în meciul cu Mihail Botvinnik. Bronstein a fost unul dintre cei mai puternici jucători din lume între anii 1940 - 1970, și a fost descris de cei care l-au cunoscut ca un geniu creativ și maestru al tacticii. El a fost, de asemenea, un renumit scriitor de șah, iar cartea sa Zurich International Chess Tournament din 1953 este considerată ca una dintre cele mai bune cărți de șah scrise vreodată.


Partida din lecția de astăzi a fost disputată între Bronstein și Uhlmann la Zagreb în anul 1965.

 

  • În deschidere albul atacă cu dama punctul slab g7, moment în care negrul se hotărăște să sacrifice un pion;

  • Apoi albul se va deroca de bunăvoie din motive tactice mutând regele la d1;

  • Imediat negrul va accepta sacrificiul de calitate oferit de alb și va suporta un atac periculos care va începe asupra punctului slab f7, moment în care poziția va deveni foarte complicată;

  • În final partida se va încheia cu remiză prin șah etern din partea negrului.

©2018 by Blog. Proudly created with Wix.com

STRÎMBU MIHAI
Focșani, Romania (tel.: 0754 911 627 email: mihaistrimbu@yahoo.com)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now