Prezentare

Alexander Alehin, original din Rusia iar apoi stabilit în Franța, a trăit între anii 1892 – 1946 fiind considerat cel mai puternic jucător de șah rus după perioda în care Cigorin ajunsese în topul jucătorilor din lume.
El este continuatorul concepției șahiste a lui Cigorin remarcându-se în partidele sale prin combinații uluitoare, atacuri furtunoase de o rară frumusețe, fantezie debordantă în joc dar și prin deosebitul său stil inventiv de a se apăra.
Alehin a fost campion mondial o lungă perioadă de timp, între anii 1927–1935 dar și între anii 1937–1946, mulți considerându-l din această perspectivă dar și datorită calității jocului său ca fiind cel mai mare jucător al tuturor timpurilor.
Alehin a fost un jucător de șah complet foarte bine pregătit atât în deschidere, în jocul de mijloc, în final dar și din punct de vedere al abordării psihologice a unei confruntări șahiste la orice nivel.
La fel ca și Cigorin el s-a opus folosirii dogmatice a principiilor șahiste iar în acest sens, în lecția de astăzi, vom prezenta partida Alehin - Wolf în care el va aborda în stil original problema timpului în șah.

  • Astfel jucând cu albul, în contradicție cu principiul dezvoltării cât mai rapide a figurilor în deschidere, în primele 11 mutări ale acestei partide el va muta doar dama și calul;

  • În continuare el va reuși să mențină regele negru nerocat iar apoi prin manevre abile va pregăti un sacrificiu de calitate care va nărui complet poziția regelui negrului care va fi făcut mat după o lungă călători până pe h4.

©2018 by Blog. Proudly created with Wix.com

STRÎMBU MIHAI
Focșani, Romania (tel.: 0754 911 627 email: mihaistrimbu@yahoo.com)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now